60 jaar Sportschool Kreijtz

Sportschool Kreijtz is al sinds 1961 een begrip in Arnhem en omgeving. Velen hebben hier hun eerste schreden gezet naar een succesvolle vechtsportcarrière, maar nog veel meer mensen hebben hier een liefhebberij voor het leven gevonden! In 2021 vierde Harry Kreijtz het heugelijke feit dat zijn Sportschool het 60-jarig jubileum mocht vieren.

Jubileum Sportschool Kreijtz 1961 – 2021 – een historisch overzicht

In 2021 viert Sportschool Kreijtz zijn 60-jarig jubileum. De Sportschool werd in april 1961 opgericht door Harry Kreijtz, 3e dan judo, 3e dan jiu-jitsu en 1e dan karate. Anno 2021 is Sportschool Kreijtz nog volop actief in het opleiden van judoka’s, karateka’s en jiu-jitsuka’s.

Het begin

1955 – 1958 opleiding CIOS Overveen met specialisatie judo, jiu-jitsu en boksen.
Later werd de onderwijslesbevoegdheid behaald.
In 1980 bij de Nederlandse Sportbond voor Geestelijk Gehandicapten te Den Haag geslaagd voor leraar.

Leermeesters

Jiu-jitsu – Jaap Nauwelaerts de Agé † en Gé Koning †.
Judo – Jaap Nauwelaerts de Agé †, Haku Michigami † en Tonny Wagenaar †.
Karate – Teruo Kono †, Naoki Ishikawa † en Akira Mikuriya

Doelstelling: uitdragen van judo en jiu-jitsu in algemene zin, zowel recreatief als competitief. In de zestiger jaren van de vorige eeuw werd in Arnhem alleen judo, jiu-jitsu en aikido beoefend.
Harry Kreijtz heeft in latere jaren ook karate, kung fu, kobudo en kickboksen in Arnhem gepromoot.

Sportschool Kreijtz is aangesloten bij de officiële sportbonden JBN/KBN en NOC/NSF en VWS.

Werkzaamheden

Harry Kreijtz is als sportdocent 30 jaar werkzaam geweest in het onderwijs: 3 jaar bij de LTS in Zevenaar, 12 jaar bij de HTS in Tilburg en 15 jaar op het CIOS in Arnhem. Verder heeft hij lange tijd als judoleraar gewerkt bij de Nijmeegse Judovereniging, Judovereniging Cuijk, Judovereniging Groesbeek, JVO Didam, Budo Vereniging Elst en RSVV Arnhem. Als stagebegeleider van het CIOS heeft hij een aantal jaren met studenten zelfverdedigings-seminairs geleid voor de volgende middelbare scholen: CLA, Beekdal Lyceum, Arentheem College en Olympus College.

Van 1960 – 1970 judoleraar op het internaat van het Canisius College in Nijmegen.
Van 1965 – 1975 sport- en judo-docent bij het vormingswerk in Arnhem en Nijmegen.
Van 1965 – 1968 judoleraar YMCA te Arnhem.

Oprichting Budoverenigingen

In de zestiger jaren heeft Harry aan de wieg gestaan bij de oprichtingen van JVO (Judo Voor Ontspanning) Didam en Budo Vereniging Elst.

Sportieve successen

Sportschool Kreijtz heeft in het verleden diverse Nederlandse, Europese- en wereldkampioenen voortgebracht. De karateka’s Rob Walraven en Fred Royers werden meerdere keren Nederlands kampioen en Ernst Hetzel (†) werd éénmaal Nederlands kampioen.

In de tachtiger jaren had sportschool Kreijtz en sterk karateteam. Tijdens de nationale teamkampioenschappen eindigden ze vaak bij de top drie. Op basis van deze uitslagen hebben ze deelgenomen aan de Europacup karate in Sion (Zw.) en Brussel (Be.).
In 1980 werd sportschool Kreijtz in Brussel 4e van Europa met zijn karateteam. Ook Harry Sijnja en Jan Wessels wonnen bij nationale en internationale wedstrijden diverse prijzen.

Jan Wessels werd in mei 1990 wereldkampioen kickboksen.
Fred Royers was één van de succesvolste leden van sportschool Kreijtz. Hij grossierde in titels en kickboksen, karate en savate.

Karate:
5x Nederlands kampioen en 4x open Nederlands kampioen.
1977 – Wereldkampioen teams in Tokio
1979 – Europees- en individueel kampioen
1980 – 3e plaats Wereldkampioenschap
1981 – 2e plaats Worldgames in Santa Clara – USA
1982 – 3e plaats Wereldkampioenschap in Taiwan

Kickboksen:
1985 – Wereldkampioen

Savate:
1983 – Europees kampioen in Parijs
1985 – Winnaar Coupe du Monde

Judo:
De broers Jasper Liethof en Alexander Liethof werden respectievelijk 2x Nederlands Studentenkampioen en Nederlands kampioen alle categorieën.

Andere activiteiten

In de zestiger jaren heeft Harry Kreijtz enige jaren jeugdjudo-kampen geleid voor de JBN in Arnhem, met o.a. Anton Geesink als prominente gast.
Jeugdkarate-kampen opgezet in Vierhouten, samen met CIOS studenten.
Vanaf 1963 tot 2000 goede contacten met judovereniging Croydon, naar de gelijknamige stad in Engeland. Om het jaar werden er sportontmoetingen georganiseerd.
1971 – Tijdens de opening van de Rijnhal heeft Harry een spectaculaire jiu-jitsu demonstratie gegeven. Door het toenmalige TV programma “Van Gewest Tot Gewest” werden de gemaakte beelden een week lang als opening gebruikt.
1973 – Tijdens het 12½ jarig bestaan van sportschool Kreijtz was Olympisch Kampioen Willem Ruska (†) onze prominente gast.
1975 – 1990 Sportschool Kreijtz organiseerde elk jaar in Elst het “Lentetoernooi”. Dit toernooi was zeer populair bij talentvolle judoka’s, omdat ze hier wedstrijdervaring konden opdoen.
In 1978 kwam Wereldkampioen Okano met twintig judoka’s onverwacht op bezoek bij Sportschool Kreijtz. Dankzij een snelle organisatie van onze judoka’s werd het een geweldig geslaagde judoweek. Prominente gast: Peter Adelaar (†).
De Japanse karate-instructeurs Ishikawa en Akira Mikuriya kwamen maandelijks ons karateteam trainen.
Van 1980 – 1985 was het elk jaar feest voor de judoka’s van Sportschool Kreijtz. De judoka’s gingen naar het judokamp in Ponypark Slagharen, waar Anton Geesink een clinic gaf.
1984 – Het 750-jarig bestaan van Arnhem. In winkelcentrum Kronenburg gaven leerlingen van Sportschool Kreijtz meerdere demonstraties, met Anton Geesink als speaker, begeleid door een Japanse trommelgroep.

K.A.N. internationaal judotoernooi.

Sportschool Kreijtz organiseerde tot 2011 tot 15 maal toe het K.A.N. judotoernooi, een toernooi met een internationaal deelnemersveld: op het hoogtepunt kwamen er ruim 500 judoka’s uit diverse landen naar Arnhem. Het K.A.N. judotoernooi groeide zo uit tot één van de grootste judotoernooien van midden Nederland. Door de overige successen en door het K.A.N. judotoernooi is Sportschool Kreijtz Arnhem op de kaart gezet in de Nederlandse vechtsportwereld.

Vanaf 2006 deelnemer aan het project “Special Heroes”.

Het is een sportstimuleringsproject voor scholen met speciaal onderwijs. Het betreft leerlingen van 6 tot 20 jaar met een beperking. We bieden deze leerlingen judo en zelfverdediging. In het verleden werden er ook veel toernooien georganiseerd, met als doelstelling wedstrijdervaring op te doen.

Ook voor G-judoka’s is plaats binnen Sportschool Kreijtz. Zij worden geaccepteerd en gewaardeerd als volwaardig trainingspartner binnen de reguliere lessen. Dankzij de geduldige begeleiding van Harry Kreijtz was zo zelfs het behalen van een 1e dan graad niet onmogelijk.

Door de jaren heen heeft Sportschool Kreijtz altijd veel demo’s gegeven in zalen, op pleinen en grasvelden, om verdedigingssporten te promoten.

Opleiding zwarte banden

Sportschool Kreijtz heeft door de jaren heen ruim honderd judoka’s, jiu-jitsuka’s, karateka’s en aikidoka’s opgeleid voor de zwarte band.

Bijzonderheid

Eén van de eerste leerlingen die zich in 1961 aanmeldde was Ron Kornmann. Hij is thans judo-instructeur bij Budovereniging Elst.

Koninklijke onderscheiding

Op 1 juni 2008 werd Harry Kreijtz tijdens het K.A.N. toernooi in de Elderveldhal in Arnhem-Zuid door Burgemeester Pauline Krikke Koninklijk onderscheiden in de Orde van Oranje Nassau, voor het uitdragen van oosterse vechtsporten in Arnhem en omgeving.

Gulden Gelderlander

Op 20 januari 2021 werd Harry Kreijtz onderscheiden met de Gulden Gelderlander, voor het uitdragen van vechtsporten in Gelderland. Jochem van Gelder reikte deze onderscheiding uit en Omroep Gelderland zond dit op 21 maart jl. uit op televisie.

Accommodaties

Sportschool Kreijtz is in 1961 begonnen in het clubhuis van IJsclub Thialf, aan de Merwedestraat, tot 1970. Van 1970 tot 1978 huurde hij de dojo van de
R.K. Levensschool (nu: Marten Luther King Centrum) aan de Middachtensingel.

In 1978 kocht Harry Kreijtz een voormalig schoolgebouw aan de Sasboutstraat, een schitterende locatie met voldoende parkeerruimte en een prachtige tuin.
Deze dojo werd officieel geopend door de toenmalige wethouder dhr. H. Hey.
Gedurende 30 jaar heeft Fred Royers er ook zijn jaarlijkse befaamde Sayonara trainingen gehouden, met aansluitend een barbecuefeest in de tuin. De locatie aan de Sasboutstraat valt onder Monumentenzorg. Medio 2014 heeft Harry Kreijtz deze dojo verkocht.

Vanaf 2014 huurde Harry Kreijtz de dojo van de Budo Stichting Arnhem, gevestigd in een vleugel van de Willibrordkerk aan de Schaapsdrift (Plattenburg) de hoofdaccommodatie voor Sportschool Kreijtz.

Met ingang van seizoen 2021-2022 zijn de activiteiten vanuit deze locatie verhuisd naar de moderne sportfaciliteiten van het Wijkcentrum De Symfonie, op de hoek van de Johan de Wittlaan en de Valckenierstraat in het Arnhemse Broek.

Dependances

Sportschool Kreijtz heeft de afgelopen 60 jaar zijn judo- en karate-activiteiten uitgebreid in de stad en de regio, en door de jaren heen dependances opgestart in verschillende Arnhemse wijken in Noord en Zuid, en in de aangrenzende plaatsen Oosterbeek, Westervoort en Elst. Op de locatie Vredenburg bestaat het samenwerkingsverband met de RSVV Vredenburg al meer dan 45 jaar, en hier vinden sinds enige jaren ook de jaarlijkse clubkampioenschappen en het St. Nicolaastoernooi voor de jeugd plaats. OP dit moment zijn zijn er nog vier locaties waar de activiteiten plaats vinden.

Aanbod sporten

Bij Sportschool Kreijtz kun je judo, jiu-jitsu en karate beoefenen. Kijk bij ons Lesrooster voor de trainingstijden en -locaties.

Om judo op wedstrijdniveau te kunnen beoefenen is Sportschool Kreijtz sinds enige jaren een samenwerkingsverband aangegaan met een achttal andere verenigingen in de regio, onder de naam Judo de Liemers. Ook beginnende jeugdjudoka’s kunnen binnen deze vereniging onder de vlag van Sportschool Kreijtz wedstrijdervaring opdoen met judo, middels de door hen georganiseerde Vanentoernooien. Daarnaast kunnen zowel gevorderde recreanten als (beginnende) wedstrijdjudoka’s regelmatig hun wedstrijden doen op de vele invitatietoernooien in de regio. Vanwege de Covid-19 pandemie waren er de laatste anderhalf jaar helaas geen activiteiten. Vanaf september 2021 begint het “nieuwe normaal” en hopelijk ook een toestroom van nieuwe leden én daarmee hopelijk ook de hervatting van de recreatieve toernooien en wedstrijden.

Jubileum viering

Op zaterdag 25 september, tussen 14:00 en 17:00 uur, viert Sportschool Kreijtz met een receptie voor genodigden en belangstellenden. Dit zal plaatsvinden in Wijkcentrum De Vredenbrucht, aan de Slochterenweg 29 te Arnhem-Zuid (dezelfde locatie waar ook judolessen worden verzorgd).

Heeft u ook interesse in een vecht-sport/kunst, laat u dan hier informeren over de mogelijkheden die Sportschool Kreijtz u bieden kan. Klik op de sporten in het menu, misschien vindt u dan iets van uw gading. Let wel; er is niet zo iets als de ‘beste’ vechtsport; dit zal voor iedereen anders zijn. Een deskundige zal altijd zijn eigen sport noemen, niet voor niets beoefent hij deze immers, terwijl een ondeskundig persoon niet kan oordelen, omdat de juiste kennis en inzicht hem ontbreken. Bij het kiezen van een vechtsport telt eigenlijk één ding echt mee: “voel ik mij hier lekker bij?” Lees daarom de beschrijvingen van ‘uw’ sport, en kom gerust eens kijken bij de lessen of doe eens mee.

U bent van harte welkom in onze Sportschool, met ervaren, bevoegde en enthousiaste leraren, die door alle toonaangevende vechtsportbonden worden erkend.