Judo

Grondlegger: Jigoro Kano (1860-1938). Land van oorsprong: Japan.

In 1882 richtte dr. Jigoro Kano in Tokyo zijn school op, genaamd Kodokan. Dr. Kano was van oorsprong jiu jitsu-beoefenaar, maar wilde een stijl ontwikkelen die meer geschikt was om veilig te trainen, en die als competitiesport te gebruiken zou zijn. Gezien de gevaarlijke technieken in het jiu jitsu was deze stijl ongeschikt voor wedstrijdsport. Uit de jiu jitsu selecteerde Kano een aantal technieken waarmee een tegenstander ‘zonder schade’ kon worden uitgeschakeld, waarmee de basis zou worden gevormd voor de Judo (letterlijk: de zachte weg). Judo is inmiddels uitgegroeid tot een olympische sport en er is geen land in de wereld waar deze sport niet beoefend wordt.

In het judo maakt men veelvuldig gebruik van duw- en trekkracht, worpen, balans verstoren, grond- en klemtechnieken. In het judo maakt men ook vaak, net als in het sumoworstelen, handig gebruik van de kracht en de beweging van de tegenstander.

Mensen die geïnteresseerd zijn om eens te komen kijken, of om mee te doen, kunnen bij Sportschool Kreijtz van dinsdag t/m zaterdag terecht op dojo of één van de vele dependances in Arnhem en regio.Kijk voor de precieze aanvangstijden en trainingslocaties bij onze lesroosters.

foto: jeugdgroep judo, op de dojo aan de Sasboutstraat, 2013.

Starten met judo

Judo is een sport die al vanaf jonge leeftijd kan worden beoefend. Hier zijn een paar tips en adviezen voor als u uw zoon of dochter kennis wil laten maken met de judosport

Judo is een zelfverdedigingssport. Een judoka leert vanaf het allereerste begin hoe te vallen, hoe te rollen, hoe de fysieke grenzen te leren kennen én te verleggen. Daarnaast brengt de cultuur en traditie binnen deze sport ook de beginselen bij van (sport-)discipline en respect voor elkaar. Dat tezamen maakt dat de sport al vanaf jonge leeftijd kan worden beoefend. Bij Sportschool Kreijtz wordt als vuistregel de leeftijd van 5 jaar gehanteerd. Waarom een vuistregel? Elk kind groeit en ontwikkelt zich in z’n eigen tempo. Sommige kinderen zijn er op hun vierde al ‘klaar’ voor, anderen zouden op de leeftijd van vijf jaar nog best wel een half jaartje mogen wachten. Dat startmoment kan het beste samen met de sensei (coach) worden bepaald. Kom gewoon een keer tijdens een van de lessen binnen lopen met uw kind en kijk gerust eens rond. Praat na afloop met de coach en die kan u vertellen wat de mogelijkheden zijn. U mag uw kind altijd twee proeflessen mee laten doen, zonder verdere verplichtingen.

Een judoseizoen loopt parallel met een schooljaar, maar instromen kan in principe op vrijwel elk moment. Een uitzondering kan worden gemaakt als de (beoogde) deelnemersgroep vlak voor een judo-examen zit, dan volgt het advies om ná deze datum terug te komen. Uw kind hoeft niet direct een judopak ter beschikking te hebben. Losse, makkelijk zittende sportkleding, bijvoorbeeld een joggingbroek en een (lange mouwen) t-shirt, is al voldoende. Soms kan de coach ook al een leenpak ter beschikking stellen. Waar moet u verder nog op letten: geen sieraden in (armbandjes, oorbellen, haarknipjes, e.d.), de nagels verzorgd (kort) geknipt, het liefst niet meer dan één kledinglaag onder het judopak (ondergoed, meisjes een hemd) en met blote voeten op de mat. Meer niet. Nou ja, alleen nog van organisatorische aard: kom op tijd en laat uw kind vóór aanvang nog even het toilet bezoeken. Niets is zo vervelend en verstorend als ongeoorloofd de les in- en uitlopen.

Overigens komt, indien een kind enthousiast is geworden voor de judosport, vaak vanzelf bij de ouder of de verzorger de vraag opborrelen: hoe kom ik aan zo’n judopak? Dat is niet zo heel moeilijk: allereerst zijn ze te koop via de Sportschool. Dit is te bevragen bij de heer Kreijtz zelf. Daarnaast zijn er in Arnhem twee winkels die ze verkopen: OLB Sports op de Steenstraat en Decathlon in de voormalige Rijnhal. Maar soms kan het nog makkelijker (en voordeliger): Marktplaats staat ‘vol’ met judopakken, want de stevigheid van zo’n pak maakt dat een kind er over het algemeen sneller is uitgegroeid, dan dat het pak is versleten. Of vraag eens rond bij ouders van kinderen die al wat langer op judo zitten; die hebben vaak nog wel een pak over.

Waar moet u op letten bij het kiezen van een pak: er bestaan zowel ‘dikke’ pakken (herkenbaar aan de ‘wafeltjes’ of ribbeltjesstructuur in de stof van de jas) als ‘dunne’ pakken (gladde, stof). De allerkleinsten zullen goed af zijn met de dunne pakken, omdat ze zich daar wat lekkerder en vrijer in kunnen bewegen. Zodra de kinderen wat verder komen en/of ouder worden krijgen bij de meesten de dikke pakken de voorkeur, want die beschermen de huid wat beter bij pakkingen e.d. Verder is het goed te weten dat de maatvoering afwijkend is t.o.v. gewone kinderkleding: i.p.v. maat 122, 128, 134, 140. enz. loopt de maatvoering van judopakken met stappen van 10 cm: 120, 130, 140, enz. Een ‘judopak 130‘ is dus geschikt voor kinderen met een lichaamslengte tot ca. 1,30 meter. Belangrijk is: hou in de gaten dat het kind zich prettig voelt in z’n judopak en, nog belangrijker, dat het er niet uit groeit. Niets is zo vervelend als judo beoefenen in een pak dat te klein is!