Over Karate

Grondlegger Wado Ryu: Hironi Ōhtsuka (1892-19882) Land van oorsprong: Japan

Karate is een disciplinaire sport, waarin men respect heeft voor de leraar en zijn tegenstander. Karate beoefenen betekent een leven lang leren, trainen en streven naar perfectie in het uitvoeren van de kata’s. Kata’s zijn oefenvormen, die volgens een (vast) patroon gelopen (moeten) worden. Bij Sportschool Kreijtz wordt karate in de Wado Ryu stijl lesgegeven

Hironi Ōhtsuka was op 19-jarige leeftijd al in het bezit van een meestergraad, maar ging pas op zijn dertigste jaar bij Gichin Funakoshi, grondlegger van Shotokan, trainen. Deze beschouwde hem als zijn beste leerling. De samenwerking eindigde doordat Ōhtsuka karate als wedstrijdvorm ambieerde en Funakoshi hier een fel tegenstander van was. Ōhtsuka richtte zijn stijl op, die hij Wado Ryu, (letterlijk: de weg van de vrede) noemde. Wado Ryu heeft onder andere veel jiu jitsu vormen in de stijl. Wado Ryu, semi-contact karate, wordt soms ook wel Wado Kai genoemd.

Mensen die geïnteresseerd zijn om eens te komen kijken, of om mee te doen, kunnen bij Sportschool Kreijtz terecht op dinsdag in de dojo Wijkcentrum De Symfonie, Valckenierstraat 7c  (jeugd), op woensdagavond in de gymzaal Montesorischool, Nicolaas Maesstraat 6 (senioren) of op vrijdagavond in de gymzaal Pieter de Jong, Pythagorasstraat 5 in Arnhem-Rijkerswoerd (jeugd). Kijk voor de precieze aanvangstijden en trainingslocaties bij onze lesroosters.